Háromszor negatív mellrák: 5 dolog, amit tudnod kell

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Háromszor negatív mellrák: 5 dolog, amit tudnod kell

Ezek a hólyagok végül kérget fejlesztenek, és varasodásokká alakulnak, amelyek idővel lehullanak, ahogy az alattuk lévő bőr meggyógyul.

Míg a bárányhimlő sebek hegesedést okozhatnak, különösen, ha megkarcolódnak, általában nem okoznak hosszú távú funkcionális károsodást a bőrben.

A bárányhimlős kiütések általában az arcot, a mellkast és a hátat érintik, mielőtt átterjednének a test más területeire.

A bárányhimlős kiütések és hólyagok még a szájban, a szemhéjakon vagy a nemi szervek területén is kialakulhatnak. (3)

A bárányhimlő tünetei általában 10-21 nappal a vírussal való érintkezés után alakulnak ki.

Egy-két nappal a kiütések kialakulása előtt bizonyos tüneteket tapasztalhat, mint például:

Láz Fáradtság Fejfájás Csökkent étvágy

A bárányhimlős kiütés kialakulása után három fázison megy keresztül:

Papulák Ez a megemelkedett rózsaszín vagy vörös dudorokra utal, így kezdődik a bárányhimlős kiütés. Ezek a dudorok általában több napon keresztül fejlődnek ki.

Hólyagok Ez a kis, viszkető, folyadékkal teli hólyagokra vonatkozik, amelyek a vörös dudorokból körülbelül egy nap alatt alakulnak ki. A hólyagok általában eltörnek és folyadékot szivárognak ki.

Pühök Ha a hólyagok felszakadnak, kéreg képződik rajtuk, amely hamarosan varasodás lesz. Ezeknek a varasoknak néhány napig kell lehullniuk, miután az alattuk lévő bőr meggyógyult.

Normális, hogy néhány napig új dudorok jelennek meg, amikor a bárányhimlő kiütése kialakul. Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy a kiütés mindhárom stádiuma egyszerre jelentkezik, mivel általában csak körülbelül egy nap kell ahhoz, hogy egy dudor hólyaggá, majd varasodásig fejlődjön.

A bárányhimlő egy-két nappal a kiütések megjelenése előtt fertőző lesz, egészen addig, amíg az összes hólyag el nem törik, és kéreg keletkezik.

Kit fenyeget a bárányhimlő súlyos tünetei?

A legtöbb gyermeknél a bárányhimlő tünetei enyhék, és nem okoznak súlyos szorongást vagy fájdalmat, vagy semmilyen jelentős maradandó károsodást. (2)

De bizonyos embercsoportoknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a bárányhimlő súlyos tünetei, és esetleg szövődmények is. Ezek a csoportok a következők:

Csecsemők Tinédzserek Felnőttek Terhes nők (egészségügyi állapot vagy orvosi kezelés miatt) legyengült immunrendszerű emberek (3)

Súlyos bárányhimlő esetén a kiütések az egész testet lefedhetik, és magasabb láz alakulhat ki, és kimerültebbnek érezheti magát, mint enyhébb esetekben.

Súlyos bárányhimlős esetekben az új dudorok hosszabb ideig is megjelenhetnek, mielőtt átmennek a tipikus kiütési cikluson.

A súlyos bárányhimlős kiütés a torkot, a szemet, a végbélnyílást, a húgycsövet vagy a hüvelyt is érintheti. (2)

Keresse fel orvosát a bárányhimlő diagnózisa érdekében

A bárányhimlő diagnózisának első lépése, hogy felhívja orvosát, hogy időpontot kérjen.

A bárányhimlő fertőző betegsége miatt fontos, hogy mielőbb telefonáljon ahelyett, hogy egyszerűen csak felkeressen egy klinikát. Előfordulhat, hogy egészségügyi szolgáltatója más bejáratot szeretne használni az épületbe, nehogy a váróteremben tartózkodó embereket tegye ki a vírusnak.

Amikor időpontot foglal, kérdezze meg egészségügyi szolgáltatóját:

Önnek vagy gyermekének be kell-e tartania az óvintézkedéseket vagy korlátozásokat, például bizonyos tevékenységek elkerülését vagy otthon maradását. Milyen információkat kell magával vinnie a találkozóra

Célszerű a következő információkat hozni a találkozóra, függetlenül attól, hogy kérték-e vagy sem:

A tünetek anamnézisében (mik ezek és mikor kezdődtek) Hogyan lehetett Ön vagy gyermeke kitéve bárányhimlőnek? Bármilyen fennálló egészségügyi állapot vagy gyógyszeres kezelés Kérdései vannak orvosához (2)

Általában lehetséges, hogy orvosa diagnosztizálja a bárányhimlőt a kiütések megvizsgálásával és minden egyéb tünet figyelembevételével.

Ritka esetekben kezelőorvosa vérmintát vagy az egyik hólyagból vett folyadékmintát vizsgálat céljából.

Ez lehetővé teszi a laboratóriumi technikus számára, hogy azonosítsa a vírust az antitestek jelenléte alapján, amelyek olyan fehérjék, amelyeket az Ön immunrendszere termel a fertőzések leküzdésére.

De a legtöbb esetben a bárányhimlő tünetei annyira egyértelműek, hogy feleslegesek a laboratóriumi vizsgálatok. (4)

Az Ön találkozóján kezelőorvosa számos kérdést tehet fel Önnel vagy gyermekével kapcsolatban, például:

Milyen tüneteket észlelt (beleértve az esetleg össze nem függő problémákat is) Mikor kezdődtek ezek a tünetek, és hogyan változtak-e, hogy bárki máson, akit ismer a közelmúltban, bárányhimlő jeleit mutatta-e Ön vagy gyermeke bárányhimlő vakcinát kapott-e Ön vagy gyermeke bármilyen folyamatban lévő egészségügyi állapot Akár iskolába, akár nappali ellátásba jár gyermeke, akár terhes, akár szoptat (2)

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

bárányhimlő. Johns Hopkins Medicine. bárányhimlő. Mayo Klinika. 2018. november 1. Bárányhimlő (Varicella). Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2016. július 1. Bárányhimlő (Varicella). Merck kézikönyv. 2018. május Mutass kevesebbet

A legújabb fertőző betegségek

Egy ritka, de halálos szúnyogok által terjesztett betegség egyre növekszik

A közegészségügyi szakértők az EEE (Eastern equine encephalitis) megjelenését figyelik, miután tavaly megugrott az esetek száma.

Írta: Don Rauf 2020. június 30

Bogárcsípés veszélyzónák – 2020. nyári riasztás

Ha tudja, hol élnek és szaporodnak a szúnyogok, kullancsok és más rovarok, akkor ezen a nyáron elkerülheti a bosszantó, sőt veszélyes csípéseket.

Írta: Brian P. Dunleavy 2020. június 26

A szuperbaktériumok 15 percenként megölnek egy embert az Egyesült Államokban

Egy új CDC-jelentés 18 antibiotikum-rezisztens kórokozót sorol fel, és további kettővel bővül a „sürgősségi” lista.

Becky Upham 2019. november 15

A szuperbaktérium C. Auris a bőrvesztés révén terjed, a tanulmány megállapította

Az eredmények alátámasztják, hogy alapos higiéniára és fertőtlenítésre van szükség a kórházi környezetben, ahol a gomba lapul – számoltak be a kutatók.

Írta: Don Rauf 2019. június 27

Hogyan lehet tudni, hogy ez a kiütés rüh

A jó higiénia önmagában nem állítja meg a rüh viszketését okozó atkákat, de ez egy kezelhető állapot.

Írta: Joseph Brownstein 2018. június 19

Vigyázz, betegségeket okozó baktériumok a medencékben, pezsgőfürdőben: CDC jelentés

A szállodák okolhatók a rekreációs vízhez köthető járványkitörések körülbelül egyharmadáért.

Írta: Don Rauf 2018. május 21

10 lényeges tény az antraxról

Nagyobb valószínűséggel kerül kapcsolatba potenciálisan halálos lépfene baktériumokkal egy kutatólaboratóriumban, mint a természetes környezetében.

Írta: Jennifer J. Brown, PhDA, 2016. augusztus 2

Hogyan terjed az ótvar, és hogyan kell kezelni

A gombás ótvar kellemetlen lehet, de jó kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Írta: Joseph Brownstein 2016. március 23

10 lényeges tény a MERS-ről

Ahogy egyre szaporodnak a MERS haláleseteiről szóló jelentések, és Thaiföld megerősíti első esetüket, egyre nő az aggodalom e kevéssé érthető fertőzés miatt. Ismerje meg a tüneteket. . .

Írta: Jennifer J. Brown, PhD, 2015. június 25

6 legrosszabb fertőzés Az orvosok attól tartanak, hogy elkapják

Írta: Tammy Worth 2015. június 15"

Háromszoros negatív mellráksejt, amely visszahúzódáson és apoptózison (sejthalálon) megy keresztül orvosi kezelés után. Alamy

A hármas negatív és a HER2-negatív emlőrákban hiányoznak bizonyos receptorok, amelyek hozzájárulnak a rák növekedéséhez. A receptorok a sejtek belsejében és felszínén található fehérjék, amelyek üzeneteket kapnak a véráramban lévő anyagoktól, és megmondják nekik, mit tegyenek. (1)

Mivel az emlőrák gyakoribb típusainak kezelésére használt számos terápia ezeket a receptorokat célozza meg, előfordulhat, hogy ezek a terápiák nem működnek hármas negatív és HER2-negatív emlőrák esetén. Ez nagyobb kihívást jelenthet a hatékony kezelés megtalálása az emlőrák ezen alcsoportjaira.

A jó hír az, hogy vannak lehetőségek, és a kutatók új gyógyszerek felkutatásán dolgoznak, amelyek mind a hármas negatív, mind a HER2-negatív rákot megcélozzák.

A hármas negatív mellráknak három kulcsreceptora hiányzik

A hármas negatív mellrák azt jelenti, hogy a daganat sejtjei nem tartalmazzák a három leggyakoribb típusú receptort, amelyek a következők:

Hormon epidermális növekedési faktor receptor 2 dianol rendelés (HER2) Ösztrogén receptorok (ER) Progeszteron receptorok (PR)

Mivel a hármas negatív emlőrákban hiányoznak ezek a receptorok, az ösztrogént, a progeszteront és a HER2-t célzó tipikus gyógyszerek hatástalanok.

Az emlőrákok 10-20 százaléka háromszor negatív. A fiatalabbak, a spanyolok, az afro-amerikaiak és a BRCA1 génmutációval rendelkezők nagyobb valószínűséggel alakulnak ki ilyen típusú betegségekben. (2)

A hármas negatív emlőrák hajlamos agresszívvé válni. De minden eset más, és a prognózis számos tényezőtől függ. (2)

A bazálisszerű daganatok olyan sejtekkel rendelkeznek, amelyek hasonlítanak az emlőcsatornákat bélelő bazális sejtekhez. A szakértők úgy vélik, hogy a legtöbb bazális emlőrák háromszor negatív. (1)

A HER2-negatív emlőrákból hiányzik a HER2 fehérje

A HER2-negatív emlőrákban olyan sejtek találhatók, amelyek alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak HER2 fehérjét.

A HER2-negatív emlőrákban szenvedő nők nem részesülnek a HER2 fehérjét célzó terápiákból, például a jól ismert Herceptin gyógyszerből (trasztuzumab). (3)

HER2-státuszának ismerete fontos, mert ezek az információk meghatározzák a kezelési lehetőségeit.

Tanulmányok kimutatták, hogy egyes HER2-pozitív emlőrákok HER2-negatív rákká fejlődhetnek, és fordítva. Az is előfordulhat, hogy a HER2 teszt eredményei hibásak, ezért érdemes többször is kiértékelni. (4)

Általában a HER2-pozitív emlőrákok általában agresszívebbek, mint a HER2-negatív emlőrákok. (4)

Háromszoros negatív és HER2-negatív rák tesztelése

Kezelőorvosa tudathatja Önnel, ha hármas negatív vagy HER2-negatív rákja van a receptor állapotának tesztelésével.

Általában ezt biopsziával végzik. A biopsziás eljárás során a sebész kis mennyiségű szövetet távolít el, és elküldi a laboratóriumba elemzésre.

A patológus megvizsgálja a szövetet és meghatározza annak hormonreceptor állapotát. Más teszteket is végeznek annak megállapítására, hogy HER2-pozitív vagy HER2-negatív-e. (5)

Kezelések és kezelési dilemma

Ha hármas negatív vagy HER2-negatív emlőrákja van, előfordulhat, hogy sok gyakran alkalmazott terápia nem segít a betegségén. Ha rákja HER2-negatív, de nem hármas negatív, akkor továbbra is jelölt az endokrin terápiára, amelyet általában a mellrák kezelésére használnak. Ha daganata HER2-negatív és hármas negatív, továbbra is rendelkezésre állnak olyan kezelések, amelyek segíthetik az adott típusú emlőrákot.

A hármas negatív rákban szenvedő nők általában kemoterápiára, műtétre és sugárkezelésre jelentkeznek. Valójában ez a típusú emlőrák jobban reagálhat a kemoterápiára, mint más típusok, ha korán kezelik.

Az újabb terápiák, például a PARP-gátlók, a VEGF-gátlók és az EGFR-célzott kezelések szintén ígéretesnek bizonyulnak a metasztatikus hármas negatív emlőrákban szenvedő nők segítésében a klinikai vizsgálatok során. (6)

Sebészet, kemoterápia, hormonterápia és bizonyos célzott kezelések választhatók a HER2-negatív emlőrákban szenvedők számára. (3)

Beszéljen orvosával arról, hogy mely kezelések a leghatékonyabbak az Ön ráktípusában.

Klinikai vizsgálatok HER2-negatív és hármas negatív emlőrák esetén

Egyes hármas negatív és HER2-negatív emlőrákban szenvedő nők úgy döntenek, hogy klinikai vizsgálatokban vesznek részt, hogy teszteljék a nyilvánosság számára még nem elérhető terápiákat. Ezenkívül a klinikai vizsgálatok segítenek a kutatóknak eldönteni, hogy az új kezelések biztonságosak és hatékonyak-e.

Érdemes megfontolni egy kutatási vizsgálatban való részvételt, ha rákja nem reagál a terápiára, vagy átterjedt teste más területeire. (7)

A ClinicalTrials oldalon kereshet klinikai vizsgálatot az Ön területén. kormány.

Az Ön prognózisa számos tényezőtől függ

Fontos megjegyezni, hogy prognózisa és kezelési terve számos tényezőtől függ, például: (9)

A rák mérete, hogy a daganat átterjedt-e teste más területeire Az Ön mellrákjának típusaA daganat hormonreceptor és HER2-státuszaA sejtnövekedés üteme Az Ön életkora és menopauza állapotaAz Ön általános egészségi állapota

Minden ember más, és orvosa valószínűleg több vizsgálatot is le fog végezni, mielőtt formális prognózist adna Önnek.

Általában a HER2-negatív emlőrákban szenvedő nők jobb kilátásokkal rendelkeznek, mint a HER2-pozitív emlőrákos nők. A HER2-pozitív rákos megbetegedésekről ismert, hogy gyorsabban nőnek, gyorsabban terjednek, és gyakrabban térnek vissza. Ennek ellenére a HER2-pozitív emlőrák kezelési eredményei drámaian javultak az olyan gyógyszerek jóváhagyásával, mint a Herceptin (trastuzumab) és a Perjeta (pertuzumab). (5)

Másrészt a túlélési arány általában alacsonyabb a háromszor negatív emlőrákban szenvedőknél. Egy 2007-es tanulmány, amely több mint 50 000, különböző stádiumú emlőrákos beteget vizsgált, azt találta, hogy a háromszor negatív rákban szenvedő nők 77 százaléka élt túl legalább öt évet, szemben a mellrák egyéb formáiban szenvedők 93 százalékával. (1)

Egy másik, több mint 1600 nő bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy a háromszoros negatív mellrákos betegeknél nagyobb volt a halálozás kockázata a diagnózis felállításának első öt évében, de ezt követően már nem. (1)

Megbirkózni egy kevésbé gyakori diagnózissal

A mellrák diagnosztizálása ijesztő lehet, különösen akkor, ha azt hallja, hogy az Ön ráktípusa nem feltétlenül előnyös a szokásos terápiákból.

Íme néhány módszer, amellyel megbirkózolhat vele: (10)

Tudjon meg többet a rákról. A rák típusával kapcsolatos tájékozottság segíthet a kezelési döntések meghozatalában. Kérdezze meg orvosát a megfelelő forrásokról információért. Az American Cancer Society és a National Cancer Institute jó kiindulópont. Koncentrálj magadra. Az egészséges táplálkozás, a napi testmozgás és a jó éjszakai pihenés fontos szokások, amelyek felkészíthetik szervezetét a rák elleni küzdelemre. Az olyan relaxációs technikák, mint a jóga és a meditáció, szintén segíthetnek csökkenteni a stressz szintjét. Kérjen segítséget. Ne próbáljon meg egyedül küzdeni a rák ellen. Kérje meg családtagjait vagy barátait, hogy segítsenek a házimunkában, a találkozókra való utazásban vagy a papírmunka intézésében. Csatlakozz egy támogató csoporthoz. Ha nincs a közelben családja vagy barátai, egy támogató csoport nagyszerű módja lehet a másokkal való kapcsolattartásnak. Sok szervezet kínál online vagy személyes támogató csoportokat. A Triple Negative Breast Cancer Foundation online vitafórumai a hét minden napján, 24 órában hozzáférhetnek a támogatáshoz.

Iratkozzon fel rákkezelési hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Hivatkozások

Mi az a hármas negatív mellrák? Mellrák. org. 2018. február 19. Háromszoros negatív mellrák. Országos Mellrák Alapítvány. Előrehaladott HER2-negatív emlőrák kezelése. Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság. 2014. szeptember 2. HER2 állapot. Mellrák. org. 2018. 2018. február 19. A daganat jellemzői. Susan G. Komen. 2018. január 19. Kutatás a hármas negatív mellrák új kezeléséről. Mellrák. org. 2018. január 17. Nathan-Garner L. Háromszoros negatív mellrák: 5 dolog, amit tudnod kell. MD Anderson Rákkutató Központ. 2015. április 30. Mit jelent a prognózis? Mellrák. org. 2017. január 26. Megküzdés a hármas negatív mellrákkal. CancerCare. 2017. augusztus 7.

Források

National Breast Cancer Foundation Breastcancer. orgTriple Negative Breast Cancer Foundation Mutasson kevesebbet

A legújabb a mellrákban

Amit a fekete nőknek tudniuk kell az áttétes emlőrákról

A korai felismerés, az érdekképviselet és az oktatás kulcsfontosságú az áttétes emlőrákban élő fekete nők számára.

شارك هذا المنشور مع الأصدقاء

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Comments are closed.

اذا كان لديك أي استفسار, لا تتردد بالتواصل معنا

2021 منصة ايكوم © جميع الحقوق محفوظة.

Shopping Basket